66 10 10 00 - Vi sitter klare til å hjelpe

Vedligeholdelsestips

Vedlikeholdstips

OPPVASKMASKIN


Ta ut filtrene jevnlig, og tøm dem. Rengjør filtrene under rennende vann med en børste. Når du rengjør finfilteret er det viktig å rense det på undersiden selv om det ser rent ut på oversiden.

Sjekk oppvaskmaskinens beholdning med grovt filtersalt og glansemiddel jevnlig.

 

TØRKETROMMEL

Etter hvert kan det komme et belegg på innsiden av trommelen og på sensorene. Sensorene virker ikke lengre like effektivt, og tørketiden blir lengre. Belegget stammer fra rester av skyllemiddel og kalk i vannet fra vasketøyet. Tørk av innsiden av trommelen med en klut fuktet med eddik.

Rens lofilteret i tørketrommelen etter HVER tørk. Tørketiden blir lengre hvis du glemmer det.

KOMFYR

Vedlikehold rustfrie stålfronter med spesialrens/olje – det fjerner alle spor av fingre, brent mat og skitt.

 

Hender det at den selvrensende ovnen ikke blir ren selv om du bruker renseprogrammet? Dette kan komme av at emaljeporene er tilstoppet med fastbrent fett og dermed har mistet den rengjørende virkningen.

 

1. Fjern så mye av de vanskeligste flekkene som mulig. Bruk et redskap av tre.
2. Smør ovnens sider og bakvegg inn med en kraftig oppløsning av håndoppvaskmiddel og varmt vann. Bruk en svamp eller en børste og skrubb godt.
3. La det sitte i ca. 1 time.
4. Start renseprogrammet og la det kjøre 1½ –2 timer.

 

Når renseprogrammet kjøres, kan det oppstå kraftig røk og lukt.

 

Flater uten selvrens

Hvis ovnsdøren, hyllene og ovnsbunnen fortsatt er veldig skitne etter at du har kjørt renseprogrammet, kan du gjøre følgende:

 

Spray det innvendige dørglasset, hyllene og ovnsbunnen med ovnsrensemiddelet K2R.

 

1. La det sitte på i mange timer, gjerne 1 døgn.

2. Vask deretter dørglasset, hyllene og bunnen med varmt vann.

3. En annen alternativ måte kan være å smøre inn dørglasset, hyllene og bunnen med flytende grønnsåpe med en svamp. Sett ovnen på 100 °C i 10 minutter, la den avkjøles og vask av.

 

 

RENGJØRING AV GLASSKJERAMISK PLATE

Du kan få et spesielt rengjøringsmiddel til den glasskeramiske platen. Etter at du har brukt det, er det lurt å tørke over med en fuktig klut for å fjerne rester av rengjøringsmiddelet. Tørk over med en tørr klut til slutt. Platen skal helst være tørr før du slår den på.

Hvis det er sølvlignende flekker på den glasskeramiske platen, vil du antageligvis ikke få dem bort med vanlig rengjøring. I stedet kan du prøve følgende:

 

1. Hell et par dråper med glasskeramisk rengjøringsmiddel på flekken.
2. Bruk litt tørkepapir og gni hardt med en finger over flekken.
3. Når flekken løsner, ser du at tørkerullen er grå.
4. Gjenta eventuelt behandlingen.

KJØL OG FRYS

Rens avløpet (det lille hullet bakerst i skapet) jevnlig med en piperenser.


Det kan forhindre vanndannelse i skapet, som ofte oppstår når slangen som leder vekk avrimingsvannet, er blokkert. Dette kan skje hvis emballasje eller matvarer berører den kalde fordamperen og fryser fast. Ved avriming glir små stykker av emballasje eller matvarer med avrimingsvannet ned i slangen og blokkerer den.

Vond lukt i kjøleskapet/fryseren kan fjernes:

 

1. Matrester i avrimingsskålen bak skapet
Matvarer som berører bakveggen, fryser fast til bakveggen. Når isen smelter og renner ned i avløpshullet, vil små stykker av matvarer følge med. De blir nå varmet opp i avrimingsskålen, som er plassert over kompressoren og begynner å avgi lukt.

Trekk skapet ut og rengjør avrimingsskålen på baksiden av skapet.

2. Matvarer som lukter sterkt, avgir lukt til omgivelsene
Matvarer som f.eks. sitron, løk og røkt mat, kan avgi lukt til selve kjøleskapet, og de øvrige matvarene kan komme til å smake av det.

Pakk matvarer som lukter sterkt, i luft- og lukttette beholdere.

Oppbevar matvarer som lukter sterkt, langt fra varer som melk, egg og ost, som lett tar lukt fra andre matvarer.

 

3. Fjern råtten lukt med yoghurt
Mat som har stått for lenge i kjøleskapet eller frostvarer som har vært opptint, kan gi en råtten lukt.

Rengjør skapet med yoghurt, som er den mest effektive måten å fjerne råtten lukt på. Vask skapet. Smør det inn med yoghurt. La det sitte på i ca. ½ døgn. Melkesyrebakteriene fra yoghurten vil spise råtebakteriene. Vask yoghurten av etter ½ døgn.

VASKEMASKIN

Tøm filteret etter hver vask, så unngår du avløpsproblemer og vaskestopp.

Rengjør såpeskuffen og dysene hver måned – bruk ev. en tannbørste. Da unngår du såperester i såpeskuffen eller at dysene tilstoppes slik at maskinen ikke kan ta inn såpe/skyllemiddel.

Avkalk vaskemaskinen ca. 4 ganger i året – det forlenger maskinens og varmeelementets levetid.

Legg bøyle-BH-er i en vaskepose – metallet kan rive seg løs og sette seg fast i trommelen. En løs metallbøyle kan ødelegge både klær og vaskemaskin.

Vond lukt i vaskemaskinen kan forebygges:

 

1. Avkalk vaskemaskinen
Du bør avkalke vaskemaskinen med jevne mellomrom. Det finnes spesielle tabletter (som til oppvaskmaskinen) du bare legger i vaskemaskinen ved vask. Du kan også bruke Hexofosfat i vasken, som både avkalker maskinen og bløtgjør klærne.

 

2. Doser vaskemiddelet riktig
Belegg i vaskemaskinen skyldes ofte for høy dosering av vaskepulver som inneholder Zeolitt (Zeolitt er et erstatningsstoff for fosfat i vaskepulver). Zeolitt legger en klebrig hinne på de innvendige delene i vaskemaskinen, noe som fører til merker på vasketøyet og sur lukt i maskinen. Doser derfor vaskemiddelet riktig, og i forhold til hvor hardt vannet er der du bor.

 

3. Vask ved høy temperatur
For å spare energi anbefales det å vaske ved lave temperaturer. Hvis maskinen aldri vasker med temperaturer over 60 ˚C, kan det dannes bakterier i maskinen. Dette kan forårsake vond/sur lukt. Vask på 95 ˚C en gang i mellom for å unngå bakteriebelegg i maskinen.

 

4. Velg et vaskemiddel med fosfat
Hvis du bor i et område der renseanlegget renser for fosfat, bør du velge et vaskemiddel med fosfat i stedet for zeolitt. Zeolitt er mer miljøvennlig, men kan gi belegg og sur lukt i vaskemaskinen ved overdosering. Der finnes svanemerkede vaskemidler både med zeolitt og fosfat.

 

5. Vanlig vedlikehold
La såpeskuffen og luken stå åpen når du ikke bruker maskinen.

Rengjør såpeskuff og filter en gang i måneden.